fbpx

Mi az a közel nulla energiaigény új építésű házaknál?

5 percben arról, hogyan érd el a 25% megújuló energia arányt egyszerűen

2021. május 31. után csak a közel nulla energiaigényű új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Az új szabályozással előírták a szigetelések vastagságát, a szerkezet hőátbocsátási tényezőjE és az energiaszükségletE maximumát.

Szigorúbb szabályozás alá került a fűtési- és gépészeti rendszer és előírták, hogy az épületek energiaszükségletét legalább 25%-os részarányban megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

25% megújuló energia arány eléréséhez alkalamas energiaforrások

25% megújuló energia klímával

Miért fontos a megfelelő fűtési rendszer kiépítése?

A fűtés és a melegvíz készítés az épületek legnagyobb energiaigényű művelete.

Nagy mértékben befolyásolja a lakók komfortérzetét, ezért fontos, hogy megbízható, stabilan működő optimális rendszert építsünk.

A trendek és a jogszabályok változásával egyre nagyobb teret nyernek az energiatudatossági és környezetvédelmi szempontok is, amelyek hosszú távon kifizetődő hatással szolgálnak mind saját magunk, mind a bolygónk számára.

Hogyan érhetem el a 25% megújuló részarányt a gyakorlatban?

A legáltalánosabb megoldások lakóépületek esetén a napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és a szilárdtüzelésű kazánok.

Az alternatívak közül a hőszivattyú képes a legszerteágazóbb módon kielégíteni szükségleteinket, segítségével egész évben teljes komfortot tudunk elérni otthonunkban. Használhatjuk padló és felület fűtésre-hűtésre, radiátorokhoz, fan coilokhoz, és készíthetünk vele mosogatáshoz és fürdéshez szükséges használati melegvizet. A nagyobb teljesítményű modellekkel akár még medencénk vizét is fűthetjük.

Gazdaságilag talán a legjobb ár-érték arányú alternatívának mondható, hiszen hasonló költséggel rendelkezik, mint egy napelemes rendszer kiépítése, azonban egy hőszivattyús rendszerrel kipipáljuk a hűtési-,fűtési,- és melegvíz szükségletünket.

Míg a hagyományos értelemben vett hőszivattyúk levegő-víz hőszivattyúk, tehát a kültéri levegőből elvett energiával fűtik vagy hűtik a vizet, addig a légkondicionálók tulajdonképpen levegő-levegő hőszivattyúk.

Legnagyobb előnyük, hogy ezek a rendszerek telepíthetők a legkisebb ráfordítással. Segítségükkel egy napelemes rendszer árának töredékéből megoldjuk a jogszabályoknak való megfelelést, továbbá rendkívül gyorsan lehet velük fűteni és hűteni. Legnagyobb hátrányuk, hogy nem képesek melegvíz előállítására, tehát szükség van mellettük melegvízkészítő berendezésre. (pl:villanyboiler)

Klímát vagy hőszivattyút válasszak?

Klímát

Amennyiben csak a jogszabályoknak akarsz megfelelni és olcsón meg akarod úszni, akkor klímát. 

hőszivattyút

Abban az esetben, ha ár-érték arányban keresed a legjobb megoldást, akkor hőszivattyút. 

Ne feledd, ennek segítségével minden fűtési, hűtési és melegvíz szükségletet kielégítesz!

Keress minket bizalommal!

Segítünk elérni a 25%-os megújuló energia arányt!

Keress minket bizalommal!

Segítünk megfelelni a 2021-es energetikai követelményeknek!

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!
winterklima klimaszereles budapesten

2023 legjobb klímái

Melyik klíma a legjobb választás 2023-ban? Ezeket a szempontokat vedd figyelmebe a számodra tökéletes klíma kiválasztásához!

legjobb klíma választása

KLÍMASZERELÉS​

Mire figyelj oda ha klímát szereltetnél? Hogyan válassz klímaszerelőt? Gyakori kérdések és válaszok

fűtés klímával

FŰTÉS KLÍMÁVAL

Megéri klímával fűteni? Melyik a legjobb klíma fűtésre? Mire figyeljek a fűtő klíma kiválasztásánál? Mi az a fűtésre optimalizált klíma?

KLÍMA MŰANYAG CSŐvel

Műanyag előcsövezett társasházi lakásba klíma telepítése. Mennyire megbízható a műanyag klímacső?

Scroll to Top