fbpx

Tartalomjegyzék

Az utóbbi években hazánkban is megfigyelhető volt a tendencia, hogy egyre többen kezdtek el inverteres klímával fűtéskorszerűsíteni, azonban a rezsiárak elszállása óta mintha felrobbant volna a piac. A többszörös gázáremelés hatására hirtelen mindenki azon kezdett el gondolkodni, hogyan faraghatná le megemelkedett rezsiszámláját.

Az energetikai korszerűsítésre két fő megoldás létezik, a hőszigetelés és az alternatív, energiahatékonyabb fűtési megoldások, fűtéskorszerűsítés. A hőszigetelési korszerűsítést sajnos kevesen engedhetik meg maguknak, hiszen a komplett homlokzat beszigetelése és a nyílászárók cseréje több millió  forintos beruházás. Ennek köszönhetően a legtöbbeknek maradt a jó öreg gázfűtésről villanyfűtésre való átállás.

fűtő_klíma_fogyasztása családi ház fűtéskorszerűsítés

hagyományos elektromos fűtőszálás megoldásokkal (hősugárzókkal, elektromos fűtőpanelekkel, fűtőfóliákkal stb.) az a probléma, hogy nem energiahatékonyak, sok áramot fogyasztanak. Ezzel szemben a hőszivattyúk és a modern fűtő klímák, fűtésre optimalizált klímák működési elvükből adódan több, mint négyszer energiahatékonyabbak (SCOP érték), negyed annyi energiából fűtik fel lakásunkat. A klímával történő fűtéskorszerűsítéssel havi tízezreket spórolhatunkA kiszámításban segít a fűtő klíma fogyasztás kalkulátorunk!

Fűtő klíma működése

Kezdetben hűtésre találták ki a légkondicionálókat, azonban az utóbbi években elterjedt inverteres klímák kiváló fűtési hatásfokkal (SCOP értékkel) és komfortosan tudják a lakásunkat felfűteni, kiválóak fűtéskorszerűsítésre. Általános tévhit, hogy a készülékekben fűtőszál melegíti a levegőt és ugyanolyan gazdaságtalan a működtetésük, ugyanolyan sok áramot fogyasztanak, mint a hagyományos hősugárzók, azonban ez nem így van. A fűtő klíma egy hőszivattyú,  ami klímagáz halmazállapotának változtatásával bent meleget és kint hideget csinál. A gáznak köszönhetően tud négyszer hatékonyabban működni (SCOP érték), és kevesebb áramot fogyasztani egy fűtő klíma, mint az elektromos fűtés. 

Mi a fűtő klímák SCOP értéke?

Az SCOP érték (Seasonal Coefficient of Performance) magyarul szezonális fűtési hatékonyság a nemzetközi energiahatékonysági mutatója a hőszivattyúknak és klímáknak (a SEER ugyanez hűtés esetén).  A fűtő klímák SCOP értéke azt mutatja meg, hogy 1 kilowatt (kW) elektromos energiából hány kilowatt fűtési energiát tudnak előállítani. 

A hagyományos elektromos fűtési rendszereknél (hősugárzó, infra panel, norvég panel, fűtőszőnyeg stb.) 1 kW elektromos energiából jó esetben 1 kW hőenergia lesz. Ezzel szemben az inverteres klímával való fűtés során, a technológiának köszönhetően 1 kW elektromos energiából 4-5 kW hőenergiát tudunk előállítani. 

Magától érthetődő, hogy az SCOP érték minél magasabb, annál energiahatékonyabb a klíma működése, annál kevesebb áramot fogyaszt, annál jobb fűtéskorszerűsítésre. Például egy 3,5 kW-os Midea Xtreme Save Pro klíma SCOP értéke 4,6 ,így 1 kW áramból 4,6 kW hőenergiát kapunk (1 kW * 4,6).

fűtő_klíma_fogyasztása_scop_ futes korszerusites

Klímás fűtéskorszerűsítés előnyei

A klímarendszerek könnyen kialakítható és üzemeltethető, kis bekerülési költségű, hamar megtérülő fűtéskorszerűsítési befektetések. Kiemelkedő energiahatékonyságuk miatt gazdaságosan lehet fűteni segítségükkel, hiszen a hagyományos elektromos fűtéshez képest sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, az elszabadult gázárak miatt akár havi tízezer forintokat spórolhatunk fűtő klímákkal. Ennek köszönhetően a fűtő klímák a fűtéskorszerűsítés legköltséghatékonyabb módját képezik.

A fűtő klímák kényelmi funkciója, hogy okosvezérlésüknek köszönhetően ki-be kapcsolásukat akár a kanapén ülve telefonról irányíthatjuk, napszakra programozhatjuk. Működési elvüknek köszönhetően gyorsan felfűtik a szobát és rövid időn belül kellemes hőérzetet adnak. A klíma beltéri egységében található szűrők segítségével javítják a levegő minőségét, kiszűrik a port és polleneket, egyes modellek UV szűrővel elpusztítják a levegőben található baktériumokat és vírusokat. A nyári forróságban a fűtő klímák hűtés üzemmódra átállítva jó szolgálatot tesznek lakásunk lehűtésében.

Klímás fűtéskorszerűsítés hátrányai

A fűtő klímák télen fűtési üzemmódban időnként leolvasztanak,melynek lényege, hogy a kültéri egységük hőcserélőjére ráfagyott levegő párától megszabadulnak, ilyenkor 2-3 percig nem fűtenek. A beltéri egységek enyhén morajló, 20-25 decibeles hangja (kb. mint egy számítógép) sokak számára az elején zavaró lehet. A több év garancia megtartásához a klímagyártók évenkénti karbantartást írnak elő (kb. 10-15 ezer Ft/év). A karbantartás során a szerelő átnézi a rendszer megfelelő működését és portalanítja, kitisztítja a hőcserélőket az optmiális fogyasztás fenntartása érdekében.

fűtő_klíma_fogyasztás_működése

Mi a fűtésre optimalizált klíma?

Fűtésre optimalizált klímának azokat légkondikat nevezzük, amelyeket kifejezetten úgy terveztek és gyártottak le, hogy kiemelkedő hatékonysággal tudjanak fűteni. Az ilyen klímák -20 -35 fokos kinti hőmérséklet esetén is gazdaságosan üzemeltethetőek, önálló fűtésre is alkalmasak, folyamatos használatra lettek tervezve. Az átlagnál nagyobb hőcserélőik és továbbfejlesztett programvezérlésük miatt kiemelkedő energiahatékonysággal fűtenek, kevés áramot fogyasztanak, így kíválóak fűtéskorszerűsítésre.

Mire figyeljek oda a fűtő klíma kiválasztásánál?

A fűtő klíma kiválasztása során legfontosabb tényezők a megfelelő teljesítmény és SCOP érték (fűtési hatásfok). A magasbb SCOP értékű fűtéskorszerűsítésre tervezett légkondicionálók első látásra drágábbnak tűnnek, azonban a nagyobb ráfordított összeget hamar meghálálják. Hűtésre tervezett társaikkal ellentétben ezekben van karterfűtés és csepptálca fűtés, ezek nagy hidegben tartós fűtésre alkalmasak. A karterfűtés a kültéri egység kompresszorjában terhelés előtt felmelegíti a megfelelő kenéshez szükséges olajat. A csepptálca fűtés a kültéri egység kondenzvizének jegesedését gátolja meg, ezzel elkerülve az esetleges jégkárokat. 

Elengedhetetlen, hogy a lakásunk vagy családi házunk fűtéskorszerűsítésére szánt klíma megfelelően legyen méretezve, optimális teljesítménnyel bírjon, ezzel meggátolva a áramfogyasztási többletet. A szükséges telejesítmény kiszámításához, a klíma méretezéséhez számos tényezőt kell figyelembevegyünk. Ezek közé soroljuk főként a szoba légterének nagyságát, a  szigetelés vastagságát, a nyílászárók és üvegfelületek mennyiségét és minőségét, illetve a helyiség tájolását. A fűtéskorszerűsíteni kívánt légtér kiszámításához a szoba alapterületét kell megszorozzuk a belmagassággal (négyzetméter x méter = légköbméter). A pontosabb fűtési hőszükséglet számítását energetikai mérnökök szokták elvégezni, ez azonban csak az új építésű ingatlanoknál jellemző javarészt. Klímás ökölszabály szerint fűtésre 15 négyzetméterig 2,5 kW-os, 15-30 négyzetméter között 3,5 kW-os, 30 négyzetméter fölött 5 kW-os készüléket szoktak ajánlani.

fűtő_klíma_fogyasztás_családi ház fűtéskorszerűsítés

H tarifa családi ház fűtéskorszerűsítéséhez

A H (hőszivattyú) tarifa a szolgáltató kedvezményes áramszolgáltatása, amely az egész ország területén igényelhető és kifejezetetten klímával és hőszivattyúval történő családi ház fűtéskorszerűsítésre való. A hagyományos tarifához képest körülbelül 50%-kal olcsóbb, így ugyanazon áramfogyasztásért fél árat fizetünk. Hátulütője, hogy kizárólag ősztől tavaszig vehető igénybe és csak H tarifa kompatibilis készülékekre igényelhető, amelyek SCOP értéke legalább 3. Segítségével még kedvezőbb áron lehetséges a fűtésre optimalizált klímák alkalmazása. A H tarifa igénylésvel egy fűtésre optimalizált klímával való fűtés drasztikusan csökkenti a villanyszámlánkat.

Kattints ide, ha bővebben szeretnél a H tarifáról az Elmű oldalán olvasni.

Fűtő klíma fogyasztás kalkulátor

fűtő_klíma_fogyasztás_kalkulátor futes korszerusites

A klímával és gázzal való fűtés költségének összehasonlítását egy egyszerű példán keresztül szemléltetjük. Vegyünk két ugyanolyan energetikai tényezőkkel rendelkező épületet, melyek fűtési energiaszükséglete 1000 kWh. Az első épületet fűtsük egy fűtésre optimalizált 3,5 kW-os split klímával, a másodikat pedig egy hagyományos gázkazánnal. Annak köszönhetően, hogy ugyanolyan energetikai tényezőkkel bír mindkét épület, a fűtési hőveszteségtől stb. eltekinthetünk.

Az első épület fűtési költsége függ a villamos energia árától és a klíma fűtési hatásfokától (SCOP érték). Az áram jelenlegi piaci ára 70,1 Ft/kWh. Vegyünk egy 3,5 kW-os Midea Xtreme Save Pro split klímát, melynek fűtési hatásfoka 4,6 (SCOP). A példában említett fűtő klíma 1000 kWh leadott fűtési energiát jelenlegi piaci áron (70,1 Ft/kWh áram) 15230 Ft-ból állít elő. Számolás menete: 1000 kWh * 70,1 Ft / 4,6= 3600/4,6= 15230 Ft.

**Megjegyzés:
A pillanatnyi fűtési hatásfok függ a környezeti hőmérséklettől, a példa a gyártó által megadott hivatalos értéken alapszik.

A második épület fűtési költsége függ a gáz árától és a gázkazán hatásfokától. A földgáz jelenlegi piaci ára 747 Ft/ m³ átszámolva 79,2 Ft/kWh. Vegyünk egy hagyományos gázkazánt, melynek hatásfoka 0,8 (80%). A gázkazán 1000kWh leadott fűtési energiát jelenlegi piaci áron 99000 Ft-ból állít elő. Számolás menete: 1000 kWh * 79,2 Ft / 0,8 = 98750 Ft.

A gázszámlán feltüntetett Ft/ m³ átszámolása Ft/kWh-ra az összehasolíthatóság végett:
Ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a két fűtési módot, a gázt át kell köbméterből (m³) megajouleba (MJ), majd kilówattórába (kWh) számolni. A számolást a gáz fűtőértékének változójával végezzük el, amely hazánkban kb. 34 MJ/m³, tehát 34 megajoule (MJ) hőenergia szabdul fel 1 köbméter (m³) gáz elégetésével. A megajoulban kifejezett hőenergiát, ha átváltjuk kilowattórába (1 MJ = 0,278 kWh), tehát 1 köbméter gáz 9,42 kilowattórányi hőenergiának felel meg. Ebből következik, hogy a gázszámlán feltüntetett 747Ft/m³ gázár átszámolva 79,2 Ft/kWh (747/9,42=79,2). 

Fűtő klíma gyakori kérdések és válaszok

A gázáremelés óta egyre jobban éri meg klímával fűteni. A gázfűtéshez képest havi szinten tízezreket spórolhatunk, azonban minden esetben kérje ki szakember véleményét.

A klíma fogyasztása fűtéskor javarészt az energiahatékonyságától (SCOP érték) és a kültéri hőmérséklettől függ. Egy fűtő klíma óránként átlagosan 350-800 Watt áramot fogyaszt.

A klímás fűtés költsége a lakás méretétől, energetikai tényezőitől, a külső hömérséklettől, a fűtő klíma energiahatékonyságától és a villamos energia árától függ. A pontos számításhoz kérje ki szakember segítségét.

A többi villanyfűtéshez képest négyszer, ötször hatékonyabb a klímás fűtés. A hagyományos fűtőszálas megoldások 1 kW áramból kb. 1 kW hőenergiát állítanak elő, egy fűtő klíma pedig 4-5 kW-ot, ennek mutatószáma az SCOP.

A fűtő klímák SCOP (szezonális fűtési hatékonyság) értéke az energiahatékonyságukat írja le, tehát hogy egy kilowatt áramból hány kilowatt hőenergiát állítanak elő. Az érték minél magasabb, annál hatékonyabb a klímás fűtés.

Mindegyik inverteres klímával lehet fűteni, azonban csak azok ajánlottak fűtéskorszerűsítésre, amelyek fűtésre optimalizáltak. Az ilyen készülékekben van karterfűtés és csepptálcafűtés, továbbá SCOP értékük legalább 4.

A hagyományos inverteres klímák 0 ℃-ig tudnak fűteni, a  fűtésre optimalizált társaik pedig akár -20℃ -25℃-ig képesek hatékonyan fűteni.

Minél magasabb az SCOP értéke a fűtő klímának, annál jobb az energiahatékonysága és magasabb az ára. A többi tényező a fogyasztók személyes preferenciától függ.

Egy belépő kategóriás fűtésre optimalizált 3,5 kW-os monosplit klíma szereléssel kb. 350.000.-Ft-ba kerül. Extra funkcióktól és márkától függően emelkedik a fűtő klímák ára.

A fűtő klíma szükséges teljesítménye függ a helyiség méretétől és energetikai tényezőitől. Általában fűtésre 15 m²-ig 2,5 kW-os ; 15-30 m² között 3,5 kW-os ; 30 m² fölött 5 kW-os készülék javasolt.

A rendszeresen tisztított klímának nincsenek egészségkárosító hatásai. A klíma beltéri egysége szűri a szobalevegő porát, egyes készülékek tisztítják a levegőt a vírusoktól és baktériumoktól.

A beltéri klímaegységek porszűrője tisztítható házilag, ehhez a készülék előlapját kell felhajtani, a szűrőket kivenni és folyóvíz alatt elmosni. A hőcserélő és a ventillátor tisztításához kérje klímaszerelő szakember segítségét.

A fűtő klímákat a gyártói jótállás megtartásához és a készülék megfelelő működéséhez évente legalább egyszer kell szervizeltetni. A karbantartás költsége kb. 15 ezer Ft/alkalom.

A hazánkban kapható legtöbb inverteres készülékre igényelhető H tarifa. Ennek feltétele, hogy a készülék COP értéke legalább 3 legyen.

Az invertes klímák távirányítóján található “MODE” módválasztó gombot kell többször megnyomni, addig amig “HEAT” fűtési üzemmódba kerül a készülék. Ezután kell beállítani a kívánt hőfokot.

Az inverteres fűtő klímák energiahatékonysága úgy növelhető, hogy folyamatosan bekapcsolva hagyjuk és csak tartjuk vele a szoba hőmérsékletét. A ki-be kapcsolgatással ellentétben így a kompresszor kisebb fordulatszámon üzemel, így kisebb az áramfelvétele. Szükséges esetén az áramfogyasztás tovább csökkenthető a célhőmérséklet lejjebb vételével.

Leggyakrabban az elkoszolódott szűrők és hőcserélők, továbbá hűtőközeghiány okozza a nem megfelelő fűtési teljesítményt, ilyenkor kérje klímaszerelő szakember segítségét.

Legjobb klímák fűtéskorszerűsítésre

Vásárlóink kedvence

Midea Xtreme Save Pro 3,5 kW, SCOP 4.6
SZERELÉSSEL BR. 349.000.-FT -TÓL

fűtő_klíma_akció

Legjobb ár-érték arányú fűtő klímák

ha költséhatékony megoldást keresel
SCOP 4.0 – 4.6

fűtő_klíma_fogyasztás_legjobb

Piacvezető fűtő klímák

ha prémium megoldást keresel
SCOP 4.6 – 5.2

fűtő_klíma_fogyasztás_premium
LEGJOBB HŰTŐ FŰTŐ KLÍMÁK RAKTÁRRÓL
SZEZONKEZDŐ SZERELÉSI AKCIÓ
WINTER-HA KLÍMA KELL!


LEGJOBB HŰTŐ FŰTŐ KLÍMÁK 
SZEZONKEZDŐ SZERELÉSI AKCIÓ
WINTER-HA KLÍMA KELL!

Bemutatkozás

Hűtő-fűtő klímák szerelésével, karbantartásával és szervizelésével foglalkozuk. Precíz, gyors, minőségi munkát végzünk Budapest vonzáskörzetében. Ingyenes felmérés során feltérképezzük otthonod energetikai tényezőit. Segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában és a tökéletes klíma kiválasztásában. A telepített klímáinkra és ügyfeleink elégedettségére teljeskörű garanciát vállalunk!

Vásárlóink véleményei

Prémium szolgáltatás megfizethető áron
Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a cég munkájával. Ajánlatkérés után kijöttek felmérni a helyszínt és közösen kiválasztottuk a megfelelő klímát. Segítőkészen válaszoltak az összes kérdésünkre és másnap már hozták is a klímát, ami azóta is tökéletesen teszi a dolgát. Példa értékű ez a fajta gyorsaság és flexibiltás.

K. Balázs
4.5/5

Bárcsak ilyen lenne a többi cég is
Hamar visszahívtak ajánlatkérés után. Pontosan érkeztek a megbeszélt időpontra. Segítettek a megfelelő típus kiválasztásában. Gyorsan és precízen dolgoztak. Esztétikusan vezették el a klíma csövezését. Folyamatosan kedvesek és türelmesen válaszoltak a kérdéseinkre. Nekünk nagyon beváltak, csak ajánlani tudom őket!

L. Krisztina
5/5
klimaszereles_winterklima

Ajánlatkérés fűtő klímára

Segítünk kiválasztani a tökéletes fűtő klímát!
Kérj ingyenes tanácsadást!

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

klímatisztítás házilag klíma karbantartás árak Budapesten

Mire figyelj oda ha klímát szereltetnél? Hogyan válassz klímaszerelőt? Gyakori kérdések és válaszok

fűtés klímával költségek klímatisztítás

Melyik klíma a legjobb választás? Ezeket a szempontokat vedd figyelmebe a számodra tökéletes klíma kiválasztásához!

klímatisztítás házilag árak

Ha ezt tapasztalod, azonnal takarítsd ki a klímád! Házi és profi klímatisztítás menete, eszközök, árak. Mikor kell a mosózsák?

hűtő fűtő klíma fogyasztás

Mennyit fogyaszt egy klíma? Mennyibe kerül egy klíma szereléssel? Lényeges tudnivalók, gyakori kérdések és válaszok

Scroll to Top