fbpx

Tartalomjegyzék

Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi években hazánkban is egyre forróbbak a nyarak, kezd egyre elviselhetetlenebbé válni az időjárás.  Az embertelen kánikulának számos negatív hatása van szervezetünkre: megviseli szív-és érrendszerünket, csökkenti komfortérzetünket, rontja alvásunkat és teljesítőképességünket. Szerencsére a technológia fejlődésének és az inverteres hűtő fűtő klíma berendezések elterjedésének köszönhetően van megfizethető megoldás a nyári forróság leküzdésére.

Hűtő fűtő klíma hatékonysága

hűtő_fűtő_klíma_hatékonyság

A hűtő fűtő klíma egy levegő-levegő hőszivattyú, ami a benne lévő hűtőközeg nyomásának változtatásával hűtésben bent hideget és kint meleget csinál, vagy fűtésben megfordítva a körfolyamatot, bent meleget és kint hideget csinál. Az inverteres kompresszor technológiának köszönhetően tud energiahatékonyan működni (SEER/SCOP érték), és csekély áram felhasználásával élhető hőmérsékletet teremteni. 

A SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) és SCOP érték (Seasonal Coefficient of Performance) magyarul szezonális hűtési és fűtési hatékonyság a nemzetközi energiahatékonysági mutatója a hőszivattyúknak.  Azt mutatják meg, hogy 1 kilowatt (kW) elektromos energiából hány kilowatt hőenergiát tudnak előállítani. Minél magasabb a SEER/SCOP érték, annál energiahatékonyabb a klíma működése. 

Hűtő fűtő klíma fogyasztása

Hűtő fűtő klíma fogyasztása
A hűtő fűtő klíma fogyasztása a teljesítményétől, az energiahatékonyságától és a kül-és beltéri levegő hőmérsékletétől függ. A levegő állapota egy folyamatosan változó tényező, ezért a gyártók átlagolt energiahatékonysági mutatókban fejezik ki a készülékek energiahatékonyságát, ezek hűtés esetén a SEER, fűtésnél pedig az SCOP. Vegyünk például egy Midea Xtreme Save 3,5 kW (3500 Watt) -os készüléket (SEER:7 , SCOP: 4,2) (Áram: 36,5 Ft/kWh). Hűtés esetén maximális teljesítmény mellett 3500/7= 0,5 kW áramot fogyaszt, így 0,5*36,5 = 18,25 Ft-ba kerül óránként. Fűtés esetén maximális teljesítmény mellett 3500/4,2=0,84 kW áramot fogyaszt, így 0,84*36,5 = 30,66 Ft-ba kerül óránként. Fontos megjegyeznünk, hogy a maximális teljesítményt a klíma csak bekapcsolás után veszi fel, majd a kívánt hőfokhoz közeledve az inverteres kompresszor technológiának köszönhetően folyamatosan csökkenti azt. Amennyiben eléri a készülék a beállított hőmérsékletet, teljesen lecsökkenti az áramfelvételt és szinten tartó energiahatékony működésbe kezd, ilyenkor fogyasztása körülbelül a harmadára csökken.

Hűtő fűtő klíma ára szereléssel

hűtő fűtő klíma ár

A hűtő fűtő klíma ára a teljesítményétől, energiahatékonyságától és kényelmi funkcióitól függ. A belépő modellek alapszereléssel együtt kb. 300 ezer Forinttól indulnak, de a designosabb prémium hűtő fűtő klímák ára akár elérheti az 1 millió Forintot is. A szerelés árát nagy mértékben a kül-és beltéri egységek közti távolság és azok elhelyezése határozza meg. A legolcsóbb változat a “szendvics” telepítés szokott lenni, amely alatt azt értjük, hogy a légkondi egységei ugyanazon fal két oldalán helyezkednek el, nincs szükség kábelcsatornázásra stb. A készülékek ára kategóriánként emelkedik, minél energiahatékonyabb és minél több funkcióval rendelkezik az adott klíma, annál magasabb az ára. A márkaérték is befolyásolja a klíma berendezásek árát, a kínai gyártók (pl.: Midea, Gree) kedvezőbb áron kínálják ugyanazon tulajdonságokkal bíró modelleiket, mint a prémium japán gyártók (pl.: Daikin, Mitsubishi).

Fűtő hűtő légkondi előnyök és hátrányok

A hűtő fűtő klímák könnyen kialakítható és üzemeltethető, kis bekerülési költségű rendszerek. Távoli vezérlésüknek köszönhetően okostelefonról napszakra programozhatjuk őket. Gyorsan lehűtik otthonunkat és kellemes komfortot biztosítanak. A beltéri egységében található szűrők segítségével tisztítják a levegőt, egyes típusok UV szűrővel elpusztítják a levegőben található kórokozókat. A téli hidegben fűtés üzemmódra átállítva jó szolgálatot tesznek lakásunk felfűtésében. 

Legfőbb hátránya a hűtő fűtő klíma rendszereknek a beltéri egységeiknek enyhén morajló hangja (kb. 20 decibel). A több év jótállás megtartásához a gyártók éves karbantartást írnak elő (kb. 15.000 Ft/alkalom). A karbantartás során a szakember átnézi a rendszer működését és lefertőtleníti a hőcserélőket az egészséges levegő érdekében.

Hűtő fűtő mobil klíma – Inkább kerüld, ha tudod!

Hűtő fűtő mobil klíma

Hűtő fűtő mobil klímák első látásra sokkal olcsóbbnak tűnnek hagyományos társaiknál (kb. 150.000.-Ft), azonban az árkülönbséget hamar visszatermelik, hiszen sokkal kevésbé hatékonyak, így kb. kétszer annyi áramot fogyasztanak (kb. 2,5 SEER/SCOP). Esztétikai szempontból sem a legideálisabbak a mobilklímák, hiszen a hőcserélt levegőt a szobán keresztül átvezetett légtechnikai csövön vezetik ki nyitott ablakunkon. Ennek köszönhetően az adott nyílászáró folyamatosan nyitva van, így szigetelési célt továbbá nem szolgál, ömlik be rajta a külső levegő és zaj. Mindamellett, hogy a hűtő fűtő mobil klímák kb. háromszor hangosabbak split társaiknál (kb. 65 dB), működésük során a keletkező kondenzvizet tartályukba gyűjtik, amit napi rendszerességgel üríteni kell, így macerás használatuk. A sok negatív tulajdonságuknak köszönhetően a mobil klímákat csak olyan rendkívüli esetekben javasoljuk, amikor hagyományos split klíma telepítésére nincs lehetőség pl. műemlékvédelem alatt áll az épület és sehol nem helyezhető el a kültéri egység.

Mire figyeljek oda a klíma kiválasztásánál?

Nélkülözhetetlen, hogy otthonunk klimatizálására szánt hűtő fűtő klíma teljesítménye megfelelő legyen, ezzel megelőzve a fölösleges áramfogyasztást. A pontos teljesítmény meghatározásához, a klíma méretezéséhez temérdek összetevőt kell szem előtt tartanunk. Ide tartozik főként a szoba légterének nagysága, a ház szigetelése és tájolása. A klimatizálni kívánt légtér kiszámolása: alapterületét * belmagasság (m² * m = m³).  A klímás szakemberek általában 15 m²-ig 2,5 kW-os, 15-30 m² között 3,5 kW-os, 30 m² fölött 5 kW-os készüléket szoktak ajánlani.

Hűtő fűtő klíma gyakran feltett kérdések

A légkondi áramfelvétele főként az energiahatékonyságától és a kültéri hőmérséklettől függ. Egy hűtő fűtő klíma óránként kb. 0,3-0,8 kilowatt áramot használ el.

Egy belépő kategóriás hűtő fűtő klíma szereléssel együtt kb. 300.000 Forintba kerül. A több funkcióval és magasabb energiahatékonysággal rendelkező készülékek ára kategóriánként emelkedik.

A légkondicionáló ajánlott teljesítménye függ a szoba nagyságától és hőveszteségétől. 15 m²-ig 2,5 kW-os, 15-30 m² között 3,5 kW-os, felette 5 kW-os berendezés ajánlott.

A rendszeresen karbantartott készülékeknek nincsenek káros hatásai szervezetünkre.

A hűtő fűtő klímákat a gyártói jótállás megtartásához és az optimális működés fenntartásához legalább évenként kell karbantartani, melynek költsége alkalmanként kb. 15.000 Forint.

A korszerű hűtőközeggel és gáztömör hűtőkörrel rendelkező klímák nem károsítják az ózonréteget és nem járulnak hozzá a globális felmelegedéshez.

Legjobb hűtő fűtő klímák

Vásárlóink kedvence

Midea Xtreme Save 3,5 kW
SZERELÉSSEL BR. 319.000.-FT -TÓL

hűtő fűtő klíma ár

Népszerű hűtő klímák

költséghatékony készülékek

hűtő fűtő klíma árak

Legjobb hűtő fűtő klímák

ár -érték arány bajnok modellek

hűtő fűtő klíma ár szereléssel
LEGJOBB HŰTŐ FŰTŐ KLÍMÁK RAKTÁRRÓL
SZEZONKEZDŐ SZERELÉSI AKCIÓ
WINTER-HA KLÍMA KELL!


LEGJOBB HŰTŐ FŰTŐ KLÍMÁK 
SZEZONKEZDŐ SZERELÉSI AKCIÓ
WINTER-HA KLÍMA KELL!

Bemutatkozás

Hűtő fűtő klímák szerelésével, karbantartásával és szervizelésével foglalkozuk. Precíz, gyors, minőségi munkát végzünk Budapest vonzáskörzetében. Ingyenes felmérés során feltérképezzük otthonod energetikai tényezőit. Segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában és a tökéletes klíma kiválasztásában. A telepített klímáinkra és ügyfeleink elégedettségére teljeskörű garanciát vállalunk!

Vásárlóink véleményei

Prémium szolgáltatás megfizethető áron
Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a cég munkájával. Ajánlatkérés után kijöttek felmérni a helyszínt és közösen kiválasztottuk a megfelelő klímát. Segítőkészen válaszoltak az összes kérdésünkre és másnap már hozták is a klímát, ami azóta is tökéletesen teszi a dolgát. Példa értékű ez a fajta gyorsaság és flexibiltás.

K. Balázs
4.5/5

Bárcsak ilyen lenne a többi cég is
Hamar visszahívtak ajánlatkérés után. Pontosan érkeztek a megbeszélt időpontra. Segítettek a megfelelő típus kiválasztásában. Gyorsan és precízen dolgoztak. Esztétikusan vezették el a klíma csövezését. Folyamatosan kedvesek és türelmesen válaszoltak a kérdéseinkre. Nekünk nagyon beváltak, csak ajánlani tudom őket!

L. Krisztina
5/5
klimaszereles_winterklima

Ajánlatkérés hűtő fűtő klímára

Segítünk kiválasztani a tökéletes hűtő fűtő klímát!
Kérj ingyenes tanácsadást!

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

hűtő fűtő klíma beszerelés

Mire figyelj oda ha klímát szereltetnél? Hogyan válassz klímaszerelőt? Gyakori kérdések és válaszok

legjobb klímák

Melyik a legjobb hűtő fűtő klíma? Ezeket a szempontokat vedd figyelmebe a számodra tökéletes klíma kiválasztásához!

klímatisztítás házilag árak

Ha ezt tapasztalod, azonnal takarítsd ki a klímád! Házi és profi klímatisztítás menete, eszközök, árak. Mikor kell a mosózsák?

hűtő fűtő klíma fogyasztás

Megéri klímával fűteni? Melyik a legjobb klíma fűtésre? Mire figyeljek a fűtő klíma kiválasztásánál? Gyakori kérdések és válaszok

Scroll to Top