fbpx

klímacsővel előcsövezett új építésű lakást vásároltál? Ezzel önmagában semmi baj nem lenne, azonban az építőipar helyzete miatt gyakran nem hozzáérő szakemberek végzik a klíma előcsövezésétAz összecsapott munka során rengeteg hibát vétenek a klíma előcsövezésében, amelyek gyakran anyagi kárhoz vezetnek. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy olyan szakember végezze a klíma telepítését, aki alaposan átvizsgálja az előcsövezést és felfedi az esetleges problémákat.

Mit értünk klíma előcsövezés, előkészítés alatt?

A klímák előcsövezése alatt a kültéri és beltéri egységek közötti összeköttetéseket értjük. A klíma előkészítéshez tartoznak a kalorikus csövek, amelyekben a klímagáz (hűtőközeg) áramlik a két egység között. Ezek javarészt szigetelt vörösréz csövekből állnak, és fehér párazáró réteggel vannak körbevéve. A kalorikus csövekbe nem kerülhet semmilyen idegen anyag, ennek érdekében mindig lezárt végekkel kell dolgozni velük. A klíma alapszerelés áramellátásának kiállása a kültéri egységnél hivatott lenni. Ez általában három eres szigetelt rézkábel, amely a biztosítéktáblába külön kismegszakító segítségével csatlakozik. A kültéri és beltéri egységek kommunikációs kábelen keresztül végzik az információcserét, amely négy vagy öt eres szigetelet rézkábel lehet. Az előcsövezés része a beltéri klíma előszkészítésnél található cseppvíz cső, amely a kondenzvíz elvezetésére hivatott. Ez általában 20-as fekete színű PVC cső, gyakran kiegészülve falba épített csepptálcás szerelődobozzal.

előcsövezett lakás klíma

A klíma előcsövezésben, előkészítésben előforduló hibák

Annak ellenére, hogy az előcsövezés egyszerű feladat, számos hibalehetőséget rejt magában. Leggyakrabban azzal találkozni, hogy a kivitelezők az előcsövezés során nem ragasztják le a klímacsövek végeit, így pára, por, vagy egyéb szennyeződés kerül beléjük. Ezek később a klíma helytelen működését, vagy teljes megállását okozhatják. A klíma alapszerelés során a klímacsövek a falba elhelyezésük során megsérülhetnek, vagy akár el is törhetnek, amely a klímagáz (hűtőközeg) áramlásának megszűnését vagy szivárgását jelentheti. Gyakran előfordul, hogy a beltéri egység szerelődobozánál rossz irányból (jobbról) huzzák be a kalorikus klímacsöveket. Ezzel az a probléma, hogy minden lakossági split klíma balról történő csövezést igényel. Jobbról történt klíma előcsövezés esetén fordítóidom beépítése szükséges. 

Klíma előcsövezés hibái

A tápkábel esetén leggyakrabban előforduló hiba, hogy nem kötik rá a kismegszakítóra, vagy hiányzik a kapcsolótáblából a klímának szánt kismegszakító, így nem kap áramot a készülék. A kommunikációs kábel tekintetében a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy nem öt, hanem négy eres kábelt húznak be. Ebben az esetben csak olyan készülékek telepíthetők, amelyek négy eres kábelen kommunikálnak. Sajnálatos módon előfordul a kábel teljes hiánya vagy annak megsérülése, ami zárlatot okozhat. Az alapszerelés ellenőrzése során leggyakrabban előforduló hiba egyértelműen a kondenzvíz elvezető cső, vagy falba épített klíma előkészítő dobozban található csepptálca nem megfelelő lejtése. Ilyenkor a beltéri egységnél termelődő kondenzvíz nem folyik el megfelelően, és pangóvíz formájában bebüdösödhet, vagy extrém esetben a fal eláztatásához vezethet.

Klíma előcsövezés klíma előkészítés ellenőrzése

A klíma előcsövezés, előkészítés ellenőrzése

Bízd szakértőkre előcsövezett lakásod!

Fontos, hogy olyan szakember végezze a klíma telepítését, aki azt megelőzően alaposan átvizsgálja a klíma előkészítést és felfedi az esetleges hiányosságokat. Az árajánlatkérés során mindig állapodj meg  az klíma előcsövezés átvizsgálásáról. A kapott árajánlat részletesen tartalmazza a klíma előszerelés vizsgálatának lépéseit. Ne dőlj be a gyanúsan olcsó ajánlatoknak, hiszen a klíma előcsövezés alapos vizsgálata hosszadalmas, így költséges folyamat. Ellenőrizd a szerelőt telepítés során és győződj meg saját szemmel, hogy betartja az klíma előcsövezés vizsgálatának lépéseit.

LEGNAGYOBB ingatlanfejlesztő PARTNEREINK KLÍMÁNAK ELŐKÉSZÍTETT TÁRSASHÁZI LAKÁSOKKAL:

Rólunk mondták

vásárlóink véleményei

Prémium szolgáltatás megfizethető áron

Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a cég munkájával. Ajánlatkérés után kijöttek felmérni a helyszínt és közösen kiválasztottuk a megfelelő klímát. Segítőkészen válaszoltak az összes kérdésünkre és másnap már hozták is a klímát, ami azóta is tökéletesen teszi a dolgát. Példa értékű ez a fajta gyorsaság és flexibiltás.

4.5/5

K. Balázs

Bárcsak ilyen lenne a többi cég is

Hamar visszahívtak ajánlatkérés után. Pontosan érkeztek a megbeszélt időpontra. Segítettek a megfelelő típus kiválasztásában. Gyorsan és precízen dolgoztak. Esztétikusan vezették el a klíma csövezését. Folyamatosan kedvesek és türelmesen válaszoltak a kérdéseinkre. Nekünk nagyon beváltak, csak ajánlani tudom őket!

5/5

L. Krisztina

Kérj SZEMÉLYRE SZABOTT Ajánlatot!

KLÍMASZAKÉRTŐ Munkatársunk felveszi VELED kapcsolatot!

Ingyenes helyszíni felmérés Budapest vonzáskörzetében!

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

klímatisztítás házilag klíma karbantartás árak Budapesten

FŰTÉS KLÍMÁVAL

Megéri klímával fűteni? Melyik a legjobb klíma fűtésre? Mire figyeljek a fűtő klíma kiválasztásánál? Gyakori kérdések és válaszok

fűtés klímával költségek klímatisztítás

Klímaválasztási útmutató

Melyik klíma a legjobb választás? Ezeket a szempontokat vedd figyelmebe a számodra tökéletes klíma kiválasztásához!

klímatisztítás házilag árak

Klímatisztítás

Ha ezt tapasztalod, azonnal takarítsd ki a klímád! Házi és profi klímatisztítás menete, eszközök, árak. Mikor kell a mosózsák?

hűtő fűtő klíma fogyasztás

hűtő fűtő klímák

Mennyit fogyaszt egy klíma? Mennyibe kerül egy klíma szereléssel? Lényeges tudnivalók, gyakori kérdések és válaszok

Scroll to Top