fbpx

Az utóbbi években  egyre többen szereltetnek klímát otthonukba.
a legtöbben nem járnak kellő képpen utána mivel jár egy klímaszerelés és a telepítő megérkezése után lepődnek megSOKAN REFERENCIÁK NÉLKÜL VÁLASZTANAK klímaSZERELŐT, ÉS UTÓLAG SZEMBESÜLNEK a silány minőségű szakmunkával. A meglepetések elkerülése végett összegyűjtöttük a klímaszerelés lefgfontosabb tudnivalóit.

Klímaszerelés lépései

Az optimális teljesítményű és tudásszintű klíma kiválasztása után következik annak felszerelése. A modern lakossági split klímák egy kültéri és egy beltéri egységből állnak. A klímaszerelő feladata ezek szakszerű elhelyezése és egymáshoz való csatlakoztatása. 

  1. Beltéri és kültéri klíma egység helyének egyeztetése a megrendelővel.
  2. Falak átfúrása, kb. 50mm-es lyukak kialakítása. 
  3. Klímacsövek nyomvonalának kiépítése kábelcsatornával vagy falba vésve.
  4. Klímacsövek, vízcső és elektromos vezetékek elhelyezése.
  5.  Beltéri és kültéri egység konzoljának felfúrása, egységek elhelyezése.
  6. Klímacsövek és vezetékek összekötése.
  7. Klímacsövek nyomáspróbája és vákumolása
  8. Hűtőközeg ráengedése a rendszerre.
  9. Beüzemelés és tesztüzem, kifújt levegő hőmérsékletének ellenőrzése.

Klímaszerelés legfontosabb tudnivalói

Egy átlagos split klíma felszerelése munkaterülettől függően 3-6 órát vesz igénybe. Rövidítheti a szerelési folyamatot, ha az előcsövezést már hamarabb elkészítették az ingatlanban. Növelheti a klímaszerelés idejét, ha nagy a távolság a kül- és beltéri klímaegység között, vagy  ha nehezebben elérhető helyre pl. tetőre kell elhelyezni a kültéri egységet. Minden esetben célszerű a klímaszerelő céget előzetesen megkérdezni és előre alakítani hozzá a programtervünket.
A többi lakásfelújítási tevékenységhez képest relatíve kevés kosszal járó tevékenység a klímaszerelés. Amire mindig számítani kell, az a szerelő ki-be járkálását követően lakásba behozott kosz és sár. A legnagyobb kosszal járó klímaszerelési lépések a lyukak kifúrása és nyomvonal opcionális falba vésése. Régebbi téglából épült családi házakra jellemző, hogy nem szilánkosan törik a tégla, hanem finom szemcsésre porolódik. Ilyenkor célszerű a teljes szoba takarófóliázása, hiszen a finom szemcsés por mindenhova letelepszik.
Beltéren célszerű a klíma tervezett helyének közvetlen közelében lévő bútorok átpakolása. Ajánlott a szőnyegek felszedése, függönyök és lakástextiliák eltávolítása. A tisztaság megőrzése érdekében javasolt takarófólia leterítése. Kültéren javasolt szerelési útvonal kialakítása, az útban lévő tárgyak elpakolása. Háziállatok esetén javasolt azok elzárása, nehogy elszökjenek vagy megsérüljenek a szerelés során.

Rengeteg szabálya van a szakszerű klímaszerelésnek, ezért szükséges a megfelelő klímaszerelő kiválasztása, aki betartja a technológia és jogszabályban foglalt előírásokat. Laikus megrendelőként amire figyelhetünk, azok a szabad szemmel látható dolgok. Ilyen a nyomvonal kiépítése során a megfelelő lejtés betartása, vagy a kül- és beltéri egységek tökéletesen vízszintben történő telepítése. Ellenkező esetben bebüdösödik a beltéri egységből gravitációs módon kifolyó kondenzvíz.  Fontos, hogy a csövek összekötését követően a telepítő cég elvégezze  nitrogénes nyomáspróbát és a rendszer vákuumolását, ezek ideje akár 1-1,5 órát is igénybe vehet. A telepítés elvégzését követően megrendelőként telepítési tanusítványt kell aláírjunk és F-gáz számmal rendelkező cég által kiállított számlát kell kapjunk a készülék jótállásának aktiválásához. A telepítési tanusitványt itt lehet ellenőrzni.

Ha felmegyünk az internetre számos különböző klímaszerelési árral találkozhatunk. Egyes kevésbé szakszerű munkát végző cégek jellemzően úgy igyekeznek munkát szerezni, hogy rendkívül olcsón vállalják a klímák feltepítését. Ezt azért tudják megtenni, mert összecsapják a munkát, kihagyják a nitrogénes nyomástartást és a vákuumolást, így akár 2-3 órával gyorsabban is végezhetnek precízebb társaiknál. Rájuk jellemző, hogy amennyiben később probléma van a feltelepített klímával, elfelejtenek a kötelező jótállás keretein belül megjelenni, ezért mindenkit óva intünk tőlük. A helyszíni adottságok is nagy mértékben befolyásolják a telepítés árát. A legnagyobb árképző tényező általában a kül-és beltéri egységek telepítésének helye és az azok közötti távolság. Javasoljuk, hogy minden esetben referenciákkal rendelkező céget válasszon, és előre írásban állapodjon meg a szerelés áráról!

Rólunk mondták

vásárlóink véleményei

Prémium szolgáltatás megfizethető áron

Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a cég munkájával. Ajánlatkérés után kijöttek felmérni a helyszínt és közösen kiválasztottuk a megfelelő klímát. Segítőkészen válaszoltak az összes kérdésünkre és másnap már hozták is a klímát, ami azóta is tökéletesen teszi a dolgát. Példa értékű ez a fajta gyorsaság és flexibiltás.

4.5/5

K. Balázs

Bárcsak ilyen lenne a többi cég is

Hamar visszahívtak ajánlatkérés után. Pontosan érkeztek a megbeszélt időpontra. Segítettek a megfelelő típus kiválasztásában. Gyorsan és precízen dolgoztak. Esztétikusan vezették el a klíma csövezését. Folyamatosan kedvesek és türelmesen válaszoltak a kérdéseinkre. Nekünk nagyon beváltak, csak ajánlani tudom őket!

5/5

L. Krisztina

Klímaszerelés ajánlatkérés

KLÍMASZAKÉRTŐ Munkatársunk felveszi VELED kapcsolatot!

Ingyenes helyszíni felmérés Budapest vonzáskörzetében

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

hűtő fűtő klíma árak fogyasztás

KLÍMAVÁLASZTÁSI ÚTMUTATÓ

Melyik klíma a legjobb választás? Ezeket a szempontokat vedd figyelmebe a számodra tökéletes klíma kiválasztásához!

fűtés klímával költségek

FŰTő klíma tudástár

Megéri klímával fűteni? Melyik a legjobb klíma fűtésre? Mire figyeljek a fűtő klíma kiválasztásánál? Gyakori kérdések és válaszok

klimaszereles_lakopark_winterklima

klíma Előcsövezett lakásba

Új építésű előcsövezett lakásod klimatizálnád? Összegyüjtöttük az előforduló hibákat és a klíma előcsövezés ellenőrzésének lépéseit.

klimaszereles_muanyag_csovel_winterklima

KLÍMA MŰANYAG CSŐvel

Műanyag előcsövezett társasházi lakásba klíma telepítése. Mennyire megbízható a műanyag klímacső?

WINTER - HA KLÍMA KELL!

Klímaszerelés budapesten

Hűtő-fűtő klímák szerelésével, karbantartásával és szervizelésével foglalkozuk. Precíz, gyors, minőségi klímaszerelést végzünk Budapest vonzáskörzetében. Ingyenes felmérés során feltérképezzük otthonod energetikai tényezőit. Segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában és a tökéletes klíma kiválasztásában. A telepített klímáinkra és ügyfeleink elégedettségére teljeskörű garanciát vállalunk!
klimaszereles_legkondi_szereles_winterklima
Scroll to Top